Introductie
Terug naar de basis! We gaan vuur maken met een vuurboog. Deze techniek is de meest bekende vaardigheid in het maken van vuur. Dit is een van de weinige methoden om vuur te maken met alleen natuurlijke materialen die je overal kunt vinden, je hoeft alleen maar je mes mee te nemen.
Hoe werkt het?
Brand door wrijving
De vuurboog is een manier om vuur te maken door puur de wrijvingswarmte. Om de wrijving en het feit dat het warmte produceert aan te tonen, kun je je handen stevig over elkaar wrijven. Eerst voel je niets, maar al snel worden je handen heet en zelfs zo heet dat je moet stoppen of je zult jezelf verbranden.
De vuurboog werkt volgens hetzelfde principe. Je creëert wrijving tussen de boor en de plank door de boor zeer snel te draaien terwijl je de boor hard op de plank duwt. Eerst boort de boor een gat in de plank, terwijl hij donker stof produceert. Uiteindelijk zal de hitte van de wrijving dit stof opwarmen en een beetje sintel in het stof veroorzaken. Deze sintel zal het begin van het vuur zijn.
Juiste houtsoorten en materialen
Wat je nodig hebt zijn een boor, boogstok en koord, plank, 'duw'blok, (berken)schors voor het verzamelen van de as (het kooltje), groene bladeren en een beetje hooi/droog gras om het vuur aan te steken met het kooltje. In plaats van gras of hooi kunt u ook bruine varens, dode brandnetels, etc. gebruiken.
Boor en plank
Er zijn veel verhalen over houtsoorten om te gebruiken, maar we raden aan om zowel voor het boren als voor het schaven dezelfde soort zacht hout te gebruiken. Het belangrijkste is dat het hout van de boor en de plank volledig droog moet zijn! Als het nat is, kunt u de binnenkant van een droog houtblok gebruiken. Het beste voor de boor en plank zijn linde (tilia), wilg (salix), hazelaar (corylus) of klimop (hederea helix). Ook combinaties werken. Op de tweede plaats komen els (alnus), populier (populus), berk (betula), kers (prunus), vlier (sambucus), iep (ulmus), paardenkastanje (aesculus), esdoorn (acer), eik (quercus) - hard!, den (pinus) of spar (picea) - hard vanwege de hars of de vijg (ficus).
De boor moet een recht (rond) stuk hout zijn met een diameter van ca. 2 cm en een lengte van ca. 20 cm, bijv. een stevige tak. Snij een scherpe punt aan de bovenkant en een ronde vorm aan de onderkant. Voor de plank moet u een vlak stuk hout nemen, zorg ervoor dat het stuk breed genoeg is om de boor te passen, en lang genoeg zodat u met uw voet op de plank kunt staan.
'duw'-blok
Voor het lagerblok kunt u gebruik maken van elk hard hout (bijv. eik, beuk, etc.), steen met een gat of zelfs een stuk bot. Snij het lagerblok zo in dat het mooi in de hand ligt.
Boog en koord
Als boog heb je een boogvormige tak nodig van ca. 70cm, stevig en niet flexibel. Maak aan beide uiteinden een snede waar je het koord aan kunt bevestigen. Als koord kun je elk soort sterk touw nemen, bijvoorbeeld je schoenveters.
Vuur maken met de vuurboog
Stap 1: voorbereidingen
- Als er geen goed gat in de plank is om mee te beginnen, maak dan een klein gat met een mes in de plank [foto 2].
- Wikkel het koord om de boor zodat de boor aan de buitenkant van het koord zit [foto 4].
- Leg de plank op de grond en kniel op één knie (linker knie als u rechtshandig bent) en plaats de andere voet aan het andere uiteinde van de plank [foto 5].
- Zet een blad in het 'duw'-blok voor het verminderen van de wrijving aan de bovenkant [foto 4].
- Plaats de boor met de kleine punt in het 'duw'-blok en de andere kant in het gat van de plank [foto 5].
- Plaats uw arm om uw knie [foto 5] en leg uw gewicht op deze knie. De arm om de knie is voor het opvangen van de schokken die ontstaan door het veranderen van richting met de boog.
- Pak met je rechterhand (als je rechtshandig bent) niet alleen de knoop, maar ook het koord met je vingertoppen. Tijdens het proces kunt u de spanning van het koord variëren met uw greep.
- Begin de boog langzaam naar achteren en naar voren te bewegen, gebruik de totale boog [foto 5].
- Ga sneller en duw steviger op het 'duw'-blok tot het begint te roken [foto 6], zowel het gat als de boor zijn nu perfect passend.
- Stop en zaag een v-vorm uit van de zijkant van de plank naar het hart van het gat [foto 7]. In deze v-vormige snede wordt het donkere stof opgevangen, wat de gloeiende tondel blijkt te zijn.
Stap 2: vuur maken
- Leg een stuk schors onder de V-vormige snede om het stof op te vangen [foto 8].
- Start vanaf stap 2 tot het weer begint te roken (stap 9)
- Ga door tot de hele V-vormige snede gevuld is met stof.
- Als de snede helemaal gevuld is, druk je harder op het lagerblok en ga je sneller met de boeg mee tot er echt dikke rookgassen ontstaan.
- Wanneer je ook rook uit het stof ziet komen, stop dan zachtjes en probeer je voet van de plank te halen zonder hem te bewegen. Controleer of het stof nog steeds rookt. Zo niet, laat het stof dan zitten en probeer het opnieuw!
- Gebruik uw mes om de plank heel langzaam te verwijderen, zodat het stof op zijn plaats blijft, als een stuk taart [foto 11].
- Niet blazen; dit zal al het stof wegblazen zodat de sintel uit elkaar valt. Zachtjes met je hand zwaaien tot je de sintel ziet gloeien. Het zal een tijdje duren...
- Leg wat droog gras, hooi, dode varens, enz. op de sintel of leg de amber met de schors in een vogelnest van hooi [foto 12].
- Begin te blazen met lange slagen direct in de ember, druk het hooi stevig op de ember [foto 13].
- Geen succes zonder echte vlammen van hard werken! [foto 14]
Veiligheid
- Zorg ervoor dat zowel een emmer water als een branddeken aanwezig zijn.
- Wees voorzichtig met brandbare kleding (polyester, fleece, enz.) en brandbare materialen op de ondergrond.
- Zorg ervoor dat u weet hoe u een brandblusser moet gebruiken.
- Neem contact op met de teamleider voor eerste hulp (pleisters) en ernstig letsel.
- Als het hooi brandt, kunnen de deelnemers in paniek raken door de grote vlammen en veel rook. Zorg ervoor dat de brandende materialen op de grond blijven liggen.