MPSE Facebook Display

 

Introductie

Er zijn vele manieren om een fakkel te maken (bijv. met hars, spiritus, kaarsvet, etc.) maar het meest spectaculair is het maken met paraffine, lampolie of kerosine (in het Nederlands "petroleum"). Paraffine geeft hoge gele vlammen met veel rook en licht. Gebruik nooit Benzine!!!

 

Hoe maak ik een fakkel?

Stap 1: voorbereiding

Neem een stok met de volgende eigenschappen: recht, ongeveer 1,5 m lang, twee vingers dik en niet verrot. Maak aan de bovenkant (dikste zijde van de stok) rondom twee groeven (v-vormig): een ongeveer 0,5cm onder de bovenkant en een ongeveer 9cm onder de bovenkant.

Neem een stuk katoen (10cm breed en ongeveer 1m lang) en wikkel het rond de stok. Zorg ervoor dat er geen plooien in het katoen zitten. Neem 2 stukken ijzerdraad en wikkel dat strak om het katoen op de plaats van de groeven om het katoen aan het stokje te bevestigen. Dit is nodig om te voorkomen dat het brandende katoen niet naar de onderkant van de stok (en de handen) schuift. Leg als je klaar bent de fakkels ondersteboven in een emmer gevuld met wat paraffine (zoveel dat al het katoen bedekt is). Het moet ongeveer 5 minuten blijven staan om al het katoen vol te laten zuigen met paraffine.

Stap 2: gebruik van de fakkel

Wees zeer streng met de veiligheidsregels, want één fout kan tot grote verwondingen leiden! 
- Als je de fakkel uit de emmer haalt moet je deze met het katoen naar beneden houden zodat hij naar beneden druipt en niet naar de stok glijdt.
- Als je met de fakkel loopt, houdt deze dan met het katoen naar beneden.
- Als je de fakkel aansteekt, moet je de fakkel hoog houden zodat de hitte boven je hoofd blijft. De vlammen kunnen hoog zijn. 

Stap 3: de fakkel aansteken

Laat de fakkel boven de emmer  goed uitdruppelen (paraffine en alle vloeibare brandstoffen zijn zeer giftig voor de grond!!). Zorg voor een vuurbak om de fakkel in te leggen als er iets mis gaat. Zorg ervoor dat je voldoende afstand hebt van de emmer met de paraffine. 

Stap 4: Opruimen

Het ijzerdraad en meestal ook de stok kunnen weer gebruikt worden. Als je ziet dat de brandstof is gestopt met branden en de stok/katoen het overneemt, blus dan de fakkels in een emmer met water en verwijder het ijzerdraad (pas op: het ijzerdraad wordt heet!!) en gooi het katoen weg. Als de stok te veel is verbrand kun je er een klein stukje vanaf zagen. 

Veiligheid

  • Wees voorzichtig met brandbare kleding.
  • Wees voorzichtig met brandbare materialen op de ondergrond
  • Zorg ervoor dat u weet hoe u een brandblusser en branddeken moet gebruiken (en dat deze aanweizg zijn natuurlijk)
  • Neem contact op met de eerste hulp bij ernstig letsel.