MPSE Facebook Display

De Most Primitive Scouting Experience (MPSE) is een landelijke stam binnen Scouting Nederland die zich bezighoudt met trainingen en workshops op het gebied van Bushcraft, survival, primitieve overlevingstechnieken en scoutingtechnieken. Zie ook onze officiële missie en doelstelling.

Opkomsten

Elke tweede zondag van de maand wordt er een opkomst georganiseerd. Deze opkomsten beginnen om 10 uur en eindigen meestal rond 17 uur. Wij beschikken niet over een eigen clubhuis of een eigen locatie. 
Omdat onze leden over het hele land verspreid zijn, zijn onze opkomsten ook altijd op verschillende locatioes. Bij voorkeur ergens buiten in de natuur. 
Wij beginnen altijd met koffie of thee om even bij te kletsen en de komende activiteiten te bespreken. Rond vier uur beginnen we met het opruimen en gaan we weer richting huis.

De gildes

Wij zijn georganiseerd in drie gildes: 

 • vuurtechnieken,
 • hakken, zagen en snijden en
 • primitief koken.

Elk gilde heeft zijn 'eigen' gildemeester. De gildemeester is de 'kartrekker' voor zijn of haar kennis- en expertisegebied.

De (leden)Raad

Twee maal per jaar is er de Raad of ledenvergadering. Tijdens de Raad wordt er gestemd over nieuwe leden, contributie, begroting, etc. Kortom alles wat te maken heeft met het reilen en zeilen van onze vereniging te maken heeft.
De Raad wordt voorbereid door het kernteam. Het kernteam bestaat uit de voorzitter, de secretaris, de penningmeester en de gildemeesters.

Zomer- en winterkamp

Zoals de meeste groepen hebben we ook regelmatig overnachtingen. In de zomerperiode prikken we meestal een week en in de winter een weekend.
Het zomerkamp wordt, naast gewoon gezellig samen zijn, vaak gebruikt om nieuwe technieken te proberen of om bestaande technieken te verbeteren.

Workshops

Het doel van onze vereniging is om primitieve scoutingtechnieken 'levend' te houden door middel van workshops. Groepen kunnen bij ons workshops aanvragen die wij dan op locatie verzorgen.
Voor elke aanvraag wordt bekeken welke instructeurs beschikbaar zijn en wie de organisatie op zich wil nemen. 

Overige activiteiten 

Naast de workshops op aanvraag zijn we ook vaak aanwezig bij andere grote Scouting activiteiten zoals:

 • De Zeeuwse Scoutiviteit (ZESC)
  Tijdens de ZESC in Veere geven we diverse workshops. Vooraf stemmen we met de organisatie af wat er goed past bij het thema en de overige aanbieders van workshops. Bij de laatste ZESC in 2018 hebben we workshops gegeven zoals shelters bouwen, fakkels maken, spanzaag maken, lepeltje snijden, vuurtechnieken, etc.

 • De landelijke Scout-In
  Ook tijdens de Scout-In geven we diverse workshops (voor (bege-)leiding). Vooraf stemmen we met de organisatie af welke workshops er goed passen bij de doelstelling van dat jaar.
  Bekijk hier de aftermovie van de Scout-IN 2019.

 • De jaarlijkse herfstontmoeting in België
  Ook hier geven we een aantal workshops of assisteren we onze Vlaamse collega's bij het geven van instructie van diverse scoutingtechnieken.

 • Jamboree's of Scout Moot
  Bij voldoende animo sluiten we ook aan bij internationale activiteiten zoals een wereldjamboree of een Scout Moot. Onze meest recente activiteit was de Scout Moot in IJsland (2017).

15th Scout Moot in Iceland (2017)