MPSE Mes- en Bijlmaakweekend 2019

Vrijdag 19 april 2019 was het weer zo ver; het jaarlijkse mesmaakweekend van de MPSE gaat weer van start. De 11e editie al weer met dit jaar een bijzondere uitbreiding: we gaan, naast het mesmaken, ook bijlen maken! De inschrijvingen liepen boven verwachting goed en met maar liefst 14 inschrijvingen voor het bijlmaken hebben we deze workshop zelfs voortijdig dicht moeten zetten.

Nadat iedereen op vrijdag zijn tentje had opgezet zijn we rond acht uur begonnen met de voorbereidingen. De beginnende mesmakers zijn begonnen met het ontwerp van hun mes, de gevorderde mesmakers met het ‘inlijmen’ van hun mesblad. Bij het bijlmaken is er eerst een dikke stam essenhout gekloofd om vervolgens een start te maken met de bijlsteel.   

Zaterdag was er al weer vroeg ontbijt; gebakken eieren met spek. Vandaag moet (fysiek) het meeste werk verzet worden. De mesmakers vormen en schuren het heft van hun mes in de gewenste vorm, de bijlmakers vormen hun bijlsteel en maken deze passend voor de bijlkop.

Na een heerlijke maaltijd verzorgd door de kookstaf was er nog tijd voor een korte instructie ‘veilig omgaan met een mes’, mesgrepen en mes slijpen. Rond tien uur sluiten we de vermoeiende dag met een hapje en een drankje. Helaas geen kampvuur vanwege het landelijke stookverbod L.

 
Zondag wederom vroeg van start. Bij beide groepen staat het maken van een lederen schede voor de mes of bijl op het programma. Na wederom een heerlijke avond maaltijd met pannenkoeken, was er nog ruimte (en energie) voor een workshop ‘slijpen van de bijl’. Onder het genot van een drankje en een warme snack sluiten we de zondag moe maar voldaan af.

Maandagochtend. Vroeg op voor alweer de laatst dag van het weekend. De mesmakers decoreren hun messcheden met verf; de bijlmakers bevestigen definitief hun bijlkop op de steel. Na nog her en der wat afwerken is het om een uur tijd voor de lunch en is het weekend bijna voorbij. Opruimen, foto van de groep en de resultaten en het zit er weer op. Tot volgend jaar!


Opening Scoutinglandgoed 13 en 14 juni 2015

In het weekend van 13 en 14 juni 2015 zijn we met de beestenbende naar Zeewolde afgereisd om het nieuwe landgoed van Scouting te bewonderen. Het is supergaaf met grote velden (met een heel klein beetje gras), waterpartijen en een hele hoge dijk  met uitzicht op het Nuldernauw.  De eerste fase was afgerond en om dat te vieren was er een gezellig weekend met als toppertje Koningin Maxima die het landgoed officieel kwam openen.

Met de opbouw was het nog 30 graden in Nederland en zo starten het weekend heel warm. Op zaterdagmorgen konden de kamperende scouts verschillende activiteiten doen zoals klimmen, aquabubbels, lopend vuurtje, spijkerbroekhangen, varen in een vlet, tokkelbaan enz.  Wij hadden als klus om met verschillende scouts fakkels maken en/of  vuur maken met vuursteen en/of broodjes/marshmallows te verwarmen boven een vuurtje.

De onderbreking was er omdat Koningin Maxima een rondleiding kreeg en daarna de officiële opening verrichtten. Ze legde samen met enkele scouts een stevige platte knoop in een heel dik touw.

Net voor de lunch viel er een stevig buitje wat fijn was voor het stof, maar niet voor de gezamenlijke buitenlunch. Dat was erg jammer. De buitenlunch was wel super….tafelvuurtjes, eieren, appels, pannekoeken, hamburger, prut,…. Je kreeg met een aantal een kratje spullen en kon zelf je eigen menu maken in dutch ovens, paellapannen of op een skillets. Leuk en erg lekker.

Op de zondag konden de groepen nog een aandenken voor het landgoed maken. Een stoeptegel beschilderen met hun eigen logo oid. Het was een erg geslaagd weekend en het terrein beloofd een mooie aanwinst te zijn voor scouting.

MPSE op Herfstontmoeting 2012

Afgelopen weekend was het de Herfstontmoeting 2012 van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Als MPSE waren we gevraagd of we tijdens de 'vormingsmomenten' een aantal van onze 'werkwinkels' wilden geven. Een aantal van ons zijn reeds meermalen bij deze jaarlijkse leiding activiteit geweest en weten dat het niet alleen oer gezellig is maar ook nog geweldig georganiseerd, met een enorme Scoutingsfeer en vooral een grote bereidheid van alle volwassenen om deel te nemen aan alle 'aanbodjes'.

Youtube: MPSE @ HO2012

Lees hier het hele verhaal met alle foto's...