Aanmelden messenmaakweekend 2017 van start!

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om je op te geven voor ons messenmaakweekend. Deze wordt gehouden in het paasweekend van 2017. De inschrijving staat open voor beginners en gevordenden. Wacht niet te lang met inschrijven, want vol is vol!
Klik hier voor alle informatie.

Opening Scoutinglandgoed 13 en 14 juni 2015

In het weekend van 13 en 14 juni 2015 zijn we met de beestenbende naar Zeewolde afgereisd om het nieuwe landgoed van Scouting te bewonderen. Het is supergaaf met grote velden (met een heel klein beetje gras), waterpartijen en een hele hoge dijk  met uitzicht op het Nuldernauw.  De eerste fase was afgerond en om dat te vieren was er een gezellig weekend met als toppertje Koningin Maxima die het landgoed officieel kwam openen.

Met de opbouw was het nog 30 graden in Nederland en zo starten het weekend heel warm. Op zaterdagmorgen konden de kamperende scouts verschillende activiteiten doen zoals klimmen, aquabubbels, lopend vuurtje, spijkerbroekhangen, varen in een vlet, tokkelbaan enz.  Wij hadden als klus om met verschillende scouts fakkels maken en/of  vuur maken met vuursteen en/of broodjes/marshmallows te verwarmen boven een vuurtje.

De onderbreking was er omdat Koningin Maxima een rondleiding kreeg en daarna de officiële opening verrichtten. Ze legde samen met enkele scouts een stevige platte knoop in een heel dik touw.

Net voor de lunch viel er een stevig buitje wat fijn was voor het stof, maar niet voor de gezamenlijke buitenlunch. Dat was erg jammer. De buitenlunch was wel super….tafelvuurtjes, eieren, appels, pannekoeken, hamburger, prut,…. Je kreeg met een aantal een kratje spullen en kon zelf je eigen menu maken in dutch ovens, paellapannen of op een skillets. Leuk en erg lekker.

Op de zondag konden de groepen nog een aandenken voor het landgoed maken. Een stoeptegel beschilderen met hun eigen logo oid. Het was een erg geslaagd weekend en het terrein beloofd een mooie aanwinst te zijn voor scouting.

Opkomst 10 mei en Hemelvaart in Eerde

Drukke tijden in mei met allerlei scoutingactiviteiten en zo ook bij de MPSE. Om geïnstalleerd te worden bij de MPSE als lid mag je een eigen workshop geven over een primitief iets. En omdat Jasper met Hemelvaart moest werken, heeft hij met de opkomst op zondag 10 mei zijn workshop gegeven in Schoonhoven.

10 mei

Het was lekker zonnig in de achtertuin en met koffie, thee en appeltaart zijn wij aan de slag gegaan met een klein leren tasje te maken. Met lussen kan het aan je riem hangen en kan je allerlei dingen erin opbergen. Lezen, leer snijden, gaatjes tellen, fetonsteek of een kruisjessteek we waren lekker aan het frubelen en daarbij genoeg te kletsen. Niet iedereen heeft zijn tasje afgekregen, maar een goed begin is gemaakt.

Nadat de nieuwe MPSE-ers naar huis waren hebben we met het grote boek van totemnamen nog naar de voorstellen gekeken zoals die waren neergelegd door andere. En in goed overleg hebben we toen de namen vastgesteld. Een totemnaam is een naam van een dier met veel overeenkomsten van jezelf en in het verleden een gebruik geweest binnen scouting. De Belgische scouting hanteert nog steeds totemnamen en heeft de verschillende totemnamen ook op internet staan.

Hemelvaart

Met Hemelvaart ondersteunen wij de kampeertraining van Overijssel en ook dit jaar hebben wij onze tentjes opgezet op het scoutingterrein van Eerde. Eerst hebben wij op donderdag de workshops van Hetty en Sander gekregen. Hetty heeft ons geleerd hoe je mandjes kan vlechten van klimop en/of stroken stof. Het was verrassend wat iedereen ervan maakten. Daarna was de beurt aan Sander die wel iets heel briljants had om te maken….een bierpul. Met een kleine bijl, mes, bijenwas en kleine blokjes hout hebben we geprobeerd om dat te maken. Iedereen was enthousiast en lekker bezig en het was jammer dat we met het eten moesten beginnen voordat iedereen klaar was.

Met het eten hebben we in het schemer de installatieceremonie gehad en konden Jasper, Hetty en Sander hun nieuwe totemnaam ontdekken door kleine opdrachtjes die met hun totem te maken hadden. Zo hebben we nu bij de MPSE een Eekhoorn, Zwaan en Bever erbij gekregen. Top.

Op vrijdag hebben we lekker gerelaxt en hebben we de kookmarkt voor de kampeertraining klaargezet. De deelnemers waren allemaal prima op tijd van hun tocht en met de broodtaart, brandnetelstamppot, fleurige salade, risotto, gerookte kip, vis in zuringblad en dumpcake hebben we een lekkere maaltijd gemaakt. Ieder groepje heeft iets gemaakt van de recepten en met zijn allen hebben we alles opgegeten.

De zaterdag zijn we naar Ada’s hoeve gegaan om daar de workshop snijden/mes technieken en de workshop vuurslag-steen te geven aan de deelnemers van de kampeertraining. Ondanks het regenbuitje hebben we daar ook weer enthousiaste deelnemers gehad.